Saturday, December 24, 2011

Roasted chicken recipe (рецепт запеченной курицы)

Беспроигрышный и актуальный вариант основного блюда для любого праздничного стола - курица, запеченная целиком. Пальчики оближешь! :)

A sure bet for any holiday dinner is roasted chicken!


Если у вас замороженная курица, размораживать ее лучше заранее (за сутки), на нижней полке холодильника. Так курица будет сочнее.
Курицу хорошенько обмыть, обсушить. Натереть курицу солью и черным молотым перцем. С помощью специальной кисточки смазать оливковым маслом. Курицу запекать в фольге (проследите, чтобы фольга не прилегала плотно к курице). Запекать при температуре 180С примерно около часа, можно даже чуть больше. Затем курицу достать, снять фольгу, с помощью кисточки смазать поверхность горчицей и посыпать специями карри (или любыми другими). Засунуть опять в духовку и запекать до золотистой корочки.
Приятного аппетита!

If your chicken is frozen, I suggest you defrost it 1 day before you plan to cook it on the lowest shelf of your fridge, this will help the chicken be juicier in the end. Wash the chicken well and dry it. Rub the chicken with some salt and black pepper. Grease the chicken with some olive oil using a special tassel. Bake the chicken in foil (make sure that the foil isn't so tight around the chicken that it sticks everywhere). Bake the chicken at a temperature of 180C (350F) for about an hour or a little bit more. Then take the foil off, grease the chicken with some mustard and cover with some curry seasoning (or any other seasoning you wish). Continue baking the chicken until it is golden-brown.

Bon appétit!

No comments: